Kurzy     Výuka     Blog

O mně     Kontakt

Nejlepší francouzské komedie

nejlepší francouzské komedie

Francouzská kinematografie je známá svým osobitým šarmem, a to platí i pro francouzské komedie. Od hravých romantických příběhů po zábavné satiry na společnost, francouzské komedie mají co nabídnout pro každého diváka, který touží po dobrém smíchu, a zároveň jsou skvělým způsobem samostudia francouzštiny. V tomhle článku jsem pro vás vybrala 6 nezapomenutelných francouzských komedií, které rozhodně musíte vidět!

1. „Le Dîner de Cons“ (Blbec k večeři)

Tato klasická francouzská komedie z roku 1998, režírovaná Francisem Veberem, je příkladem vynikajícího francouzského humoru. Příběh sleduje život bohatého podnikatele jménem Pierre, který každý týden pořádá večeři s „blbcem“, na kterou vždy zve nejvíce nekompetentního člověka, kterého dokáže najít. Jeho večírek však nabere nečekaný spád, když se objeví François Pignon, nešťastný účetní se zálibou v modelování stavebnic. Komické situace najednou začnou nabírat až nečekaný spád.

2. „Bienvenue chez les Ch’tis“ (Vítejte u Ch’tisů)

Tato francouzská komedie z roku 2008, režírovaná Dany Boonem, je jedním z nejúspěšnějších francouzských filmů všech dob. Příběh sleduje Philippe Abramsa, pošťáka z jižní Francie, který je přeložen do malého městečka v severní Francii. Předpokládá, že se jedná o strašlivé místo, ale zjišťuje, že tamní lidé jsou ohromně milí a přívětiví. Jeho očekávání se tak střetávají s realitou a film nabízí spoustu veselých momentů, které vycházejí z kulturních odlišností mezi severem a jihem Francie.

3. „Les Intouchables“ (Nedotknutelní)

Tento film z roku 2011, režírovaný Olivierem Nakacheem a Éricem Toledanem, je inspirativní komedií s příběhem založeným na skutečných událostech. Příběh sleduje aristokratického muže jménem Philippe, který se po nehodě stane paraplegikem, a jeho neobvyklého životního asistenta jménem Driss, který je z úplně odlišného sociálního prostředí. Jejich přátelství a nekonvenční přístup k životu přinášejí do filmu nejen smích, ale i hluboké emoce.

4. „Les Visiteurs“ (Návštěvníci)

Tato kultovní francouzská komedie z roku 1993, režírovaná Jean-Marie Poirém, je příběhem šlechtice a jeho sluhy, kteří se v důsledku kouzla ocitnou v moderní Francii. Jejich neznalost moderních zvyklostí a technologií vede k řadě komických situací, které diváky nutí se smát až do slz. Film se stal ikonou francouzské kinematografie a dodnes je oblíbeným zdrojem zábavy pro diváky po celém světě.

5. „Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?“ (Co jsme komu udělali?)

Tento francouzský film z roku 2014, režírovaný Philippem de Chauveronem, je komediálním hitem, který si získal srdce diváků po celém světě. Příběh sleduje konzervativní rodiče čtyř dcer, kteří jsou zděšeni, když se každá z nich zasnoubí s mužem jiné národnosti i náboženství. Když se konflikty mezi rodinami stupňují, rodiče se snaží najít kompromis mezi svými tradicemi a moderním světem. Film je plný vtipných situací a hlubokých podtextů, které se dotýkají témat multikulturalismu a tolerance.

6. „Rien à déclarer“ (Nic k proclení)

Tato francouzská komedia z roku 2010, režírovaná již zmiňovaným Dany Boonem, je komediálním skvostem, který se odehrává v roce 1993, kdy se Francie a Belgie připravují na otevření hranic v rámci schengenské dohody. Příběh sleduje dvě protichůdné postavy – francouzského celníka jménem Ruben Vandevoorde (Dany Boon) a belgického celníka jménem Mathias Ducatel (Benoît Poelvoorde). Oba jsou nuceni spolupracovat, když se jejich celní stanice spojí dohromady a oni se stávají kolegy. Jejich odlišné národnosti a osobnostní rozdíly vedou k různým komickým situacím a konfliktům. Film je plný vtipných dialogů a absurdních scén, které diváka neustále pobavují.

Nejlepší francouzské komedie závěrem

Tyto filmy jsou jen malou ukázkou bohatého dědictví francouzského filmu v oblasti komedie. Bez ohledu na to, jestli jste fanouškem jemného humoru, absurdních situací nebo inteligentních narážek, ve světě francouzské kinematografie si jistě přijdete na své. Jaká je vaše nejoblíbenější francouzská komedie? Dejte mi vědět do komentáře :-).

Chcete se začít učit francouzsky od základů? Mrkněte na můj online kurz francouzštiny, kde se můžete učit francouzštinu ve svém vlastnímu tempu. 🙂